HomeRady a NávodyKvalita, životní prostředí, bezpečnost práce a energetická udržitelnost v popředí zájmu

Kvalita, životní prostředí, bezpečnost práce a energetická udržitelnost v popředí zájmu

PRAKAB Pražská Kabelovna s.r.o. úspěšně certifikoval dva nové systémy řízení, další by měl následovat v roce 2026.

Společnost PRAKAB Pražská Kabelovna s.r.o., přední výrobce silových, železničních, ohniodolných a oheň retardujících kabelů s více než stoletou historií, úspěšně certifikovala dva nové systémy řízení dle norem ISO 45001 a ISO 50001. Jedná se o další krok společnosti v rámci procesu neustálého zlepšování kvality, environmentu, bezpečnosti práce a energetické udržitelnosti. Dva nové certifikáty doplňují certifikaci společnosti na systémy řízení dle ISO 9001, kterou PRAKAB drží od roku 1996 a dle ISO 14001, tou disponuje od roku 2004. Ty společnosti pomohly vybudovat solidní základ pro řízení kvality a environmentální odpovědnosti.

„Nové certifikáty doplňují naši dlouhodobou certifikaci dle ISO 9001 a ISO 14001, čímž vytvářejí komplexní systém řízení, který pokrývá klíčové aspekty našeho podnikání – od kvality produktů přes environmentální dopady až po bezpečnost práce a efektivní využívání energií. Naším cílem je neustále zlepšovat naše procesy a přispívat k udržitelnému rozvoji, a tyto certifikáty nám poskytují strukturu a nástroje, jak toho dosáhnout,“ říká Jakub Hladký, Manažer kvality a environmentu. Určitě ale nejde o poslední certifikaci, o kterou společnost usiluje. Společnost již nyní pracuje na implementaci systému řízení bezpečnosti informací dle ISO 27001 a nejpozději v roce 2026 by ho ráda i certifikovala.

Oba nové certifikáty přinesou společnosti nové příležitosti ke zlepšení. „ISO 45001 nám umožní systematicky zvyšovat úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, čímž vytváříme bezpečnější pracovní prostředí pro naše zaměstnance. ISO 50001 nám poskytne rámec pro efektivnější řízení energetických zdrojů, což přispěje k redukci nákladů a environmentálních dopadů, a zároveň podpoří naši snahu o udržitelný rozvoj,“ vysvětluje Jakub Hladký.

Důležitost certifikace vidí společnost nejen v tom, že jí umožňuje dodržovat aktuální normy a předpisy, ale pomohou také proaktivně řídit a zlepšovat pracovní podmínky a energetickou efektivitu. ISO 45001 přispívá k bezpečnějšímu a zdravějšímu pracovním prostředí, zatímco ISO 50001 pomáhá optimalizovat spotřebu energie a efektivně ji využívat, což má pozitivní vliv na náklady i životní prostředí. „Systém řízení dle ISO 45001 máme implementovaný již několik let, ale až se zvyšující se poptávkou zákazníků jsme se rozhodli systém řízení i certifikovat,“ zmiňuje Jakub Hladký. 

ISO 50001 poskytuje strukturovaný přístup k efektivnímu řízení energie. Pomocí tohoto systému bude PRAKAB schopen monitorovat a analyzovat vlastní energetickou spotřebu, identifikovat oblasti pro zlepšení a zavádět opatření pro zvýšení energetické efektivity. To nejenže přispívá ke snížení naší uhlíkové stopy, ale také snižuje náklady na energie tím, že optimalizujeme jejich využívání. Tuto oblast doposud společnost řešila tak, že se zaměřovala na základní opatření, jako je pravidelná údržba zařízení, používání energeticky úsporných technologií a sledování spotřeby energie. „S ISO 50001 nyní přecházíme na systematický přístup, který nám umožní detailně analyzovat naše energetické procesy, nastavovat cíle pro úsporu energie a pravidelně monitorovat pokrok,“ dodává Jakub Hladký.

Environmentální oblast je pro společnost zásadní oblastí, na kterou klade ve svém provozu velký důraz. „Naše ESG strategie v oblasti udržitelnosti zahrnuje několik klíčových iniciativ: snižování emisí CO2, optimalizaci využívání energií, zvyšování efektivity našich výrobních procesů a minimalizaci odpadu. Chceme se soustředit na implementaci technologií a procesů, které podporují udržitelnost a zároveň zajišťují dlouhodobou konkurenceschopnost na trhu,“ uzavírá Jakub Hladký.

- Komerční sdělení -PR články

Najnovjše články